Hvitvin

For å produsere hvitvin brukes det gule eller grønne druer. Man kan også bruke blå druer dersom man fjerner skallet på etter at gjæringsprosessen har startet. På de fleste språk omtales hvitvin som «hvit». Men fra noen land, som for eksempel Portugal, kommer også den herlige grønne vinen («vinho verde»).

Hvitvin produseres mange steder der de blå druene til rødvinsproduksjon ikke trives så godt. Dette gjelder særlig for Nord-Europa. Et eksempel på et slikt anerkjent vinproduserende område er Rhindalen i Tyskland. Andre anerkjent hvitvinsproduserende områder er for eksempel Alsace i Frankrike og California i USA.

Tysk hvitvin pleier å være veldig søt sammenlignet med vin fra andre områder. De tørreste vinene kommer ofte fra Frankrike. Men det finnes selvsagt grader av søthet og tørrhet. Mange viner ligger et sted midt imellom, og blant de som drikker hvitvin er diskusjon om smaksgradene et populært tema.

Avhengig av om vinen skal drikkes til en hovedrett, til snack eller alene, finnes det noen typer vin som veldig sjelden slår feil. J.P. Chenet, Rosemount og Casillero del Diabolo er eksempler på disse typene. For å finne din favoritt bør du prøve å smake på ulike typer. Bruk søthetsangivelsen på vinmonopolet som utgangspunkt. Juster opp eller ned frem til du finner din smak.