Markedføring av alkohol

Lovgivningen om markedsføring av alkohol varierer veldig sterkt fra land til land. Det finnes land som Norge der all reklame for alkohol er totalforbudt. På andre siden av spekteret finner vi blant annet mange land i øst-Europa. Her er det som regel nesten ingen restriksjoner på alkoholreklame i det hele tatt.

Kritiske røster har hevdet at dette gjør det vanskelig for nye aktører å etablere seg på markedet og at de få store produsentene dermed får altfor mye makt over forbrukerne. Det hevdes også at dette kan skade mangfoldet av smaker vi potensielt kunne hatt. Med tanke på at vi ser et mye større utvalg av alkoholholdige drikkevarer i land der markedsføring er tillatt så kan det kanskje være noe i dette.

Med tanke på at alkohol ikke kan markedsføres i alle land må produsentene være kreative i sin markedsføring slik at de også kan nå ut til disse landene. For eksempel sponser Absolut Vodka Formel 1-løp, noe som er effektivt med tanke på både publikum og ikke minst TV-dekningen slike løp får. En annen populær variant er å sponse kjente fotballklubber, slik at markedsføringen når frem til andre land gjennom supportere på denne måten. Dette gjelder for eksempel engelske Everton og skotske Celtic som er sponset av henholdsvis Chang og Magners.

Det finnes også noe som heter produktplassering. Det går ut på at man plasserer produktet sitt inne i en setting slik at det blir lagt merke til, uten at det er direkte reklame. Et eksempel på dette er Gumball 3000-festen som Betsafe arrangerte i Båstad i Sverige i 2013. Her fikk ølmerket Carlsberg og cidermerket Xider litt reklame da disse alkoholholdige drikkene ble servert.

Vi ser altså at de som produserer alkohol finner måter å kommunisere produktet sitt til omverden på tross av reklameforbudet. Kanskje vil dette forbudet liberaliseres noe en gang i fremtiden. EU forsøker i alle fall å få Norge til å gå med på dette.